Edustus Miehet, Kakkonen

NJS - JäPS  2 - 2

Klaukkala TN

NJS:lle katkeran suolainen tasapelipiste

NJS ja Järvenpään Palloseura tasasivat pisteet 2–2 (1–1) päättyneessä joukkueiden tämän kauden kolmannessa kohtaamisessa Klaukkalan tekonurmella. Vajaalla taistellut JäPS nousi tasoihin ylivoimapelin idean hukanneita isäntiä vastaan.

Piste oli NJS:lle tärkeä, sillä käytännössä se merkitsee sarjapaikkaa Kakkoseen myös ensi kaudeksi.

Joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen tällä kaudella vei NJS 2–1 kotona ja toisen JäPS 3–2 omalla nurmellaan, joten tasapeli ei tilastollisesti yllättänyt.

Isännille oli periaatteessa tarjolla helpot kolme pistettä, sillä JäPS pelasi viimeiset runsaat 38 minuuttia ja 5 minuutin lisäajan vajaalla erotuomarin lähetettyä ensin 52. minuutilla Kalle Kuritun suihkuun ja sitten 68. minuutilla saman kohtalon koki Alaeddin Alaeddine. NJS ei kuitenkaan osannut käyttää ylivoimaa hyväkseen, vaan pelin tasapaino katosi. JäPS kehitti jopa muutaman pahan hallintajakson ja teki yhden miehen vajaalla tasoitusmaalin. NJS tuhlasi tukun tuhannen taalan tilaisuuksia ja lopulta elintärkeä tasapeli lohkoa alkukaudesta pitkään johtanutta kovaa joukkuetta vastaan oli helpotuksen ohella iso pettymys myös siksi, että pelin taso ylivoimalla romahti pahasti.

NJS:n kokoonpano:

Maalissa Otso Knuttila

Puolustus: Ahmed Alaeddine, Onni Soiniemi, Aleksi Kilpeläinen ja Kelechi Anyamele.

Keskikenttä: Tony Lehtimäki (82. min Samuel Tammivuori), Vico Salminen, Markus Laihanen (82.min Toivo Xiong) ja Joona Tukiainen.

Kärjessä Miro Salminen (90. min Eetu Sankkinen) ja Niko Aittasalmi (71. min Janar Georg).

Tällä kertaa vaihdot tapahtuivat tavallista myöhemmin. Niko Aittasalmen paluu toi maalin ja runsaasti pelillistä näkemystä. Toppariosastolla Aapo Mäeltä jäi ottelu väliin korttitilin täyttymisen vuoksi ja Onni Soiniemi puolestaan huilaa viimeisen pelin Kiffeniä vastaan. Listoilta puuttuivat mm Aziz Bharin, Mohamed Sheikhin ja Mikko Oinosen nimet.

JäPS marssitti kentälle molemmat kokeneet Rexhepin veljekset: Lum oli johtavassa roolissa puolustuksessa ja Kron hyökkäyksessä ja molemmat antoivat tilaa vaihtomiehille. Näkyvin hahmo vieraiden riveissä oli Tuure Nummi.

Pelin ensimmäiset 20 minuuuttia palloiltiin tasaväkisissä merkeissä ja molemmilla oli tilaisuus avata maalitili. Ensimmäinen kunnon tilanne syntyi 11. minuutilla: Tony Lehtimäki syötti Miro Salmisen läpi, mutta vastaan 16 alueen ulkopuolelle tullut maalivahti Altti Mäkinen potkaisi pallon sijasta Salmisen nurin. Salminen laukoi vapaapokun hyvästä paikasta Mäkisen syliin.

Salmisella oli uusi tilaisuus 19. minuutilla. Niko Aittasalmi syötti keskiympyrästä ja Salminen karkasi Lum Rexhepiltä, mutta laukoi 13 metristä vähän takatolpan ohi. Minuuttia myöhemmin hän oli uudelleen samassa tilanteessa, mutta nyt kohti tulleen vedon Mäkinen torjui helposti.

Toisessa päässä kenttää pari minuuttia myöhemmin Tuure Nummi syötti ja Kron Rexhepi laukoi yhdellä kosketuksella pilkun vierestä, mutta Knuuttilan paraatitorjunta piti maalin puhtaana. Aikaa kului vain pari minuuttia, kun myös Mäkisellä oli taas töitä. Tony Lehtimäen puolevaihdosta avautui Joona Tukiaiselle paikka, mutta hän päätti vielä syöttää Salmiselle, joka ahdistettuna laukoi päin maalivahtia. Taas kaksi minuuttia ja Nummi keskitti, mutta Rexhepi puski vapaasta paikasta maalin ohi.

Ennen puolen tunnin täyttymistä JäPS löysi tehokkaan pelitavan, jolla se otti tapahtumia yhä enemmän haltuun. Nostamalla prässiä NJS pakotettiin avaamaan peliä pitkillä, jotka taas päätyivät JäPS:n kookkaille pelaajille kuten Roope Autiolle ja Lum Rexhepille tai nopealle ja taitavalle Alaeddin Alaeddinelle. sillä palokärkien itseluottamus ei näyttänyt riittävän prässin purkuun tarkoin, nopein ja helpoin syötöin. Hyökkäykset JäPS käynnisti nopeasti ja pyrkimys oli suoraviivaisuuteen. Puolen tunnin täyttyessä JäPS:llä oli hyviä hyökkäyksiä mutta huonoa onnea viimeistelyssä, eivätkä toistuvat kulmapotkutkaan tuottaneet tulosta vaikka lähes kaksimetrisiä valkopaitaisia atleetteja oli NJS:n maalin edessä lähes tungokseen asti.

Vihdoin 38. minuutilla painostus tuotti tulosta. Tuure Nummi syötti kuudentoista alueelle, jossa Hedi Khayat ja Kron Rexhepi odottivat. Molemmilla oli tilaa. Khayat laukoi suoraan keskityksestä pallon kahdeksasta metristä maalin takakulmaan.

Takaisku toi NJS:n peliin lisää asennetta. Hyökkäyksiin pyrittiin edelleen laitojen kautta. Lehtimäen läpimurto jäi Lum Rexhepin ansiosta vajaaksi ja toisessa päässä Otso Knuuttila torjui Herkko Kuosan kovan vedon kuudentoista rajalta kulmaksi.

NJS:n tasoitus 43. minuutilla syntyi helpon näköisesti. Vico Salminen katkaisi Alaeddinen avauksen, käytti pallon Markus Laihasella ja jatkoi sen laitaan Joona Tukiaiselle. Nyt Tukiainen ei jäänyt harhauttelemaan, vaan syötti vastaan heittäytyvän maalivahdin ja Valtteri Karlssonin välistä Aittasalmelle, joka potkaisi sen kuudesta metristä tyhjään maaliin. Miro Salmiselle siunaantui vielä tilaisuus puoliajan viime hetkillä viedä NJS johtoon, kun hän kaappasi Hedi Khayatin heikon syötön alaspäin, mutta laukaus viipyi ja lopulta maalivahti peitti sen täydelleen lähes Salmisen jaloista.

Toinen puoliaika oli alkaa vieraiden shokkimaalilla, kun Hedi Khayat pääsi laukomaan maalivahdin alueen kulmalta, mutta puolustuksen ahdistellessa pallo meni hiukan etutolpan ohi. Pai minuuttia myöhemmin Lum Rexhepi syötti löysästi maalivahdille ja Aittasalmi juoksi pallon kiinni. Palloon ennätti samalla myös Altti Mäkinen ja tulokseksi jäi maalipotku. 50. minuutilla Aittasalmi syötti Lehtimäelle laitaan. Kalle Kuritun nopeus ei riittänyt, mutta Lehtimäen laukaus 14 metristä meni taas takatolpan ohi. Samanlainen tekopaikka oli Tuure Nummella minuutin kuluttua kentän toisessa päässä, mutta vedon torjui Knuuttila.

NJS meni johtoon, kun Aleksi Kilpeläinen avasi pitkällä ristipallolla Lehtimäelle. Kurittu ei pysynyt Lehtimäen vauhdissa ja kamppasi takaa Lehtimäen kuudentoista alueella. Pallo vietiin pilkulle ja Miro Salminen laukoi sen maaliin. Tilanteessa Kurittu poistettiin kentältä, ja jälkipyykissä valmentaja Osku Partonen ja Alaeddin Alaeddine hankkivat itselleen varoituksen.

Ylivoima ei sopinut NJS:lle. Kun jokainen vieras lisäsi tehoa 10% ja jokainen isäntä lähestyi omaa mukavuusaluettaan samalla määrällä ajatellen kavereiden hoitavan tuon pienen osuuden, ei pelin kulku paljonkaan muuttunut. Aittasalmi laukoi Vico Salmisen syötön takakulman ohi ja Joona Tukiainen keskitti maalille niin eteen, ettei Aittasalmi yltänyt tekemään toista maalia. Reilun tunnin pelin jälkeen JäPS tasoitti, taas suoraviivaisella hyökkäyksellä. Kron Rexhepi valui Onni Soiniemen ja Aleksi Kilpeläisen väliinsä jättämään tilaan, jonne sai pallon Herkko Kuosalta, harhautti Kilpeläisen ja laukoi pallon takakulmaan.

Kolme minuuttia myöhemmin Alaeddine rikkoi potkaisemalla Kelechi Anyameleä ja poistettiin toisen varoituksen myötä kentältä. Kahden pelaajan ylivoimalla NJS oli aluksi pirteä. Joona Tukiaiselle avautui 70. minuutilla erinomainen paikka, mutta laukaus Miro Salmisen hienosta syötöstä pilkun kohdalta meni hiukan takatolpan ohi. Viisi minuuttia myöhemmin Tuure Nummi juoksi läpi NJS:n puolustuksen ja keskitti mutta vaihdosta tullut Tuoma Kyytsönen laukoi pallon kuudesta metristä voimalla metrikaupalla Knuuttilan maalin yli. Knuuttila joutui kuitenkin jo minuutin kuluttua puuttumaan peliin ottamalla Ville Aholan vedon kuudentoista rajalta haltuun. Tony Lehtimäki katkaisi JäPS:n pitkähkön pyörityksen, syötti Miro Salmiselle ja tämä jatkoi vaihdosta tulleelle Janar Georgelle, joka liittyi takatolpasta ohi laukojien kerhoon. (Tolppien sijainti pitänee tarkistaa kauden jälkeen.) Vielä 84. minuutilla Onni Soiniemellä oli tilaisuus tehdä voittomaali kulman jälkitilanteesta, mutta laukaus seitsemästä metristä läksi taivaalle.

Neljä minuuttia ennen täyttä aikaa Onni Soiniemi ennätti hidastaa läpi pyrkivää Tuure Nummea niin, että Aleksi Kilpeläinen ennätti hätiin mutta rikkoi. Vapaapotku hyvästä paikasta 23 metristä kimposi muurista kulmaksi. 88. minuutilla Nummi pääsi laukomaan vapaasti 14 metristä mutta Knuuttilan paraatitorjunta pelasti NJS:lle pisteen. Heti tämän jälkeen Joona Tukiainen oli vapaana JäPS:n kuudentoista alueella, mutta päätti siirtää vastuun Miro Salmiselle, jonka laukauksen Roope Autio peitti. NJS:llä oli vielä yksi tuhannen taalan paikka. Altti Mäkinen torjui Samuel Tammivuoren vedon nollakulmasta ja Janar Georg siirsi paluupallon taakseen vapaana olleelle Toivo Xiongille, joka laukoi pilkun vierestä sydämensä kyllyydestä. Pallo pysähtyi takaverkon yläneljännekselle. Tuure Nummi jatkoi vielä lisäajalla niin, että Soiniemi joutui rikkomaan, mutta vapaapotkusta ei ollut seurauksia. Seuraavaksi Nummi päästettiin laukomaan 90+5 minuutilla, mutta Otso Knuuttila kaappasi pallon syliinsä.

Lopussa NJS:n kenttätasapaino oli hukassa, paine voittomaalin tekoon kasvoi yli sietokyvyn ja juonikas joukkueelle pelaaminen unohtui. Oli tilanteita, joissa JäPS painoi päälle ja jopa kolme NJS:n pelaajaa oli keskikentällä pelin ulkopuolella, joka tarkoitti että JäPS:llä oli itse asiassa ylivoima pyörittää peliä hyökkäyspäässä. NJS:n vaihdot eivät tuoneet peliin lisää tolkkua. Muutama mainio tilanne syntyi, mutta tilaisuutensa oli vieraillakin ja Otso Knuuttilan torjunnat takasivat kaivatun pisteen, joka nosti NJS:n sarjataulukossa yhdeksänneksi. Takana on myös PKKU, joka on pelannut ottelun vähemmän.

Taulukossa putoamisviivan alla olevan FC Viikinkien ottelu PKKU:ta vastaan siirrettiin korona-altistuksen vuoksi pelattavaksi keskiviikkona 4.11. klo 18.30. NJS kohtaa kauden päätteeksi lohkon kolmosena olevan Kiffenin ensi lauantaina Talin halliin siirretyssä pelissä. Ellei NJS kerää lisäpisteitä Kiffenin kustannuksella Viikingit voi nousta tasapisteisiin NJS:n kanssa voittamalla ensin Reippaan ja sitten PKKU:n, mutta ohittaminen sarjataulukossa vaatii lisäksi PKKU:n voiton tai tasapelin Pepo:n kanssa ja Viikingeiltä NJS:n 17 maalia paremman maalieron umpeenkuromisen.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Tilastot

2 - 2

JäPS
(1-1)
38'MaaliKhayat Hedi
65'MaaliRexhepi Kron