Edustus Naiset, Naisten Ykkönen

VIFK - NJS NJS   2 - 3

Botniahalli ulko TN

NJS taisteli vierasvoiton Vaasassa

29 astetta lämpöä ja kotijoukkue Vaasa IFK pitivät huolen, että Palokärjet saivat tehdä kaikkensa pitääkseen pään kylmänä lauantain iltapäiväpelissä Mustasaaren tekonurmella. NJS-naiset nappasivat lopulta kauden ensimmäisen vierasvoittonsa jännittävien vaiheiden jälkeen luvuin 2-3 (1-1).

Pelin avausvartti mentiin jo tiukan lähikamppailun merkeissä. VIFK tuhlasi pelin ensimmäisen maalipaikan kahdeksannella minuutilla NJS-puolustuksen haparoidessa korkean pallon tavoittelussa. Pari minuuttia myöhemmin kulmapotkusta vaasalaiset puskivat maalin yli.

Vartin pelin jälkeen NJS järjesti myös muutaman paikan. Koko hyökkäyskalusto (Helmi Lahtinen-Ella Leskelä-Erika Tuominen) oli järjestelemässä vasemman laidan kautta näyttävää murtoa ja läpipalloa, mutta VIFK:in maalivahti Karoliina Muurimäki ennätti heittäytymällä estämään laukausyrityksen. Samoin kävi muutamia hetkiä myöhemmin Hertta Lammion syötettyä Lahtisen läpi.

Vaasalaisten seuraavat paikat tulivat juomatauon jälkeen minuuteilla 24 ja 30: ensin ohilaukaus kun vastassa oli enää NJS-maalivahti Anette Helanne, sitten liian eteen suunnattu syöttö takatolpalla avopaikkaan kiitävällä hyökkääjälle.

NJS sai puoliajan ainoan kulmapotkunsa 32 minuutin kohdalla. Vaikka vaasalaisilla oli yhdeksän pelaaja maalin edessä, onnistui Emmi Mannisen sateenkaari tavoittamaan takatolpalta Ella Leskelän pään. Taidokas pusku alas aivan tolpan juureen vei NJS:n johtoon 0-1. Maali oli Leskelälle jo kauden neljäs.

Aivan puoliajan lopussa, tuomarin antamilla lisäminuuteilla NJS sai katkon yläalueella ja 6v4- ylivoimahyökkäyksen. Paikka tuhlattiin ampumalla kohti ensimmäistä puolustajaa ja hetken päästä kolisikin omissa. VIFK:in vahva keskikenttäpelaaja Amanda Kass sai jalan vapaaksi NJS:n rangaistusalueen sisäpuolella. Kaatuva Kass ampui pallon Helanteen käsien kautta tämän taakse, mistä pallo piinallisen hitaasti vieri maaliin ennen kuin NJS-puolustajat ehtivät sitä siivota. Näin tauolle mentiin numeroissa 1-1.

Toinen puoliaika alkoi NJS:n maalipaikalla. Kahden minuutin pelin jälkeen laitapelaaja Waranya Chaimuk ampui maalin ohi. 50 minuutin kohdalla Helanne torjui vaasalaisten kaukolaukauksen.

NJS:n ensimmäinen pelaajavaihto nähtiin 58 minuutin kohdalla. Vastustajan oikeaa puolustajaa hyvin väsyttänyt Helmi Lahtinen otettiin kentältä pois ja kokenut Tia Laine astui sisään. Laine tuli paraatipaikalleen keskikentälle ja Emmi Mannisen päävalmentaja Mikko Ranta nosti nyt Lahtisen tilalle hyökkäykseen.

Pelissä seurasi hyvä NJS-vaihe. Neljä peräkkäistä kulmapotkua ja Mannisen yksi läpijuoksu eivät tuottaneet kuitenkaan kuin yhden koppipallon kohti maalia.

Ennen juomataukoa VIFK hukkasi kaksi hyvää murtoaan maalin ohittavaan ja ylittävään laukaukseen.

Juomatauko kesti yli kaksi minuuttia, mikä piristi NJS:n heti hienoon suoritukseen. Erinomainen rakentelu, kentänkäyttö ja -täyttö sekä murto veivät NJS:n pelissä johtoon, kun kellossa oli 75 minuuttia. Chaimuk käänsi vasemmalta välikaistalta pallon nopeasti ensin alas toppari Paula Kanteliselle. Kantelinen jakoi pelivälineen välittömästi Lammiolla, joka puolestaan syötti täyteen leveyteen oikealle, laitapelaaja Senja Haikolalle. Haikola vaihtoi kuljetuksen oikealta jalalta vasemmalle, vei pallon VIFK:in puolustusmuodon sisään ja syötti kovaa kohti keskihyökkääjä Leskelää. Leskelä otti puolustajan taklauksen voimalla vastaan ja suojasi vierivän pallon kulkua itsensä taakse. Syntyneeseen puolustusaukkoon Leskelän taakse säntäsi Emmi Manninen, joka ampui pommin rimaa hipoen VIFK-maalin kattoon. Upea osuma oli Mannisen ensimmäinen Palokärki-paidassa.

Alkoi kova puolustustaistelu suoraviivaisesti etenevää VIFK-hyökkäystä vastaan. Aikaisia keskityksiä laidoilta ja puolesta kentästä toppareilta alkoi sadella kohti nurmijärveläisten maalia, rangaistusaluetta ja puolustuslinjaa. NJS-puolustajat ja maalivahti Helanne selvisivät tästä 20 minuutin jatkuvasta ilmateitse tulevasta paineesta ensiluokkaisesti keskittyen ja missään vaiheessa periksi antamatta. Esimerkiksi heti johto-osuman jälkeen Helanne poimi maaliaan kohti tulleen vaarallisen keskityspallon kopiksi.

Pitääkseen ohjauspelin pirteänä, valmentaja Ranta vaihtoi Heidi Hellgrenin Ella Leskelän tilalle. NJS sai tehdä heti perään uuden vaihdon, kun Hertta Lammio koki puskutilanteessa kovia. Ponnistaen vastapuskun pää päätä vasten vastaanottanut Lammio otettiin kentältä pois. Chaimuk siirtyi tässä vaiheessa Lammion tilalle toppariksi ja kentälle juossut Senni Nurkkala asettui laitapelaajaksi.

81. minuutilla vaasalaisten selkeä korkeiden pallojen taktiikka tuotti jo yhden ylärimaosuman, mutta muuten NJS-puolustus sai joko blokattua laukaukset tai puskettua keskitykset takaisin keskikentälle.

Kun pelikello kävi 86 minuuttia, NJS järjesti lyhyen mutta kauniin jalkapallohetken. Kuin treeneissä rondoa pelaten esittivät Kantelinen, keskikenttäpelaaja Alina Kosunen ja Hellgren nopean pienpelinäytöksen. Ohikiitävässä tikitaka-pelihetkessä palloa siirrettiin pelaajalta toiselle ilmassa ja maassa, eteenpäin ja taaksepäin, kunnes Hellgren tuikkasi pallon katselijoiksi jätettyjen vaasalaispelaajien ohi Emmi Manniselle. Manninen ryntäsi liikkeelle ja ampui yllättävästi 25 metrin matkalta pallon maaliin yli vaasalaismaalivahdin. Tilanne oli nyt vieraille 1-3. Manninen esitti 103-päiselle vaasalaisyleisölle "Palokärki levittää siipensä"-tuuletuksen.

Maalin jälkeen NJS rakensi Erika Tuomisen murtavasta syötöstä ja Senja Haikolan noususta laitamurron, minkä päätteeksi takaviistoon suunnattu syöttö vapautti hyvän juoksun tehneen Senni Nurkkalan vetopaikalle. Nurkkalan laukaus ei osunut maalipuiden väliin.

Kolme minuuttia Mannisen maalista VIFK sai kulmapotkun. NJS:n toppari, koko pelin rajusti uurastanut Salla Hyvönen, sai maistaa vaasalaista kyynärpäätä palloa tavoitellessaan. Kuten Lammiota aiemmin, myös Hyvöstä jouduttiin huoltamaan kentän puolella tovi. Lisäaikaa oli siis tulossa.

Hyvösen jo palattua peliin, Helanne liimasi taas yhden kaukaa lauotun pallon rintaansa vasten ja painautui pallon kanssa helteestä hehkuvalle tekonurmella. Paine jatkui, kunnes VIFK sai lopulta ansaitsemansa kavennuksen. Mannisen tavoin Amanda Kass onnistui toistamiseen maalinteossa, kun 90+2 minuuttia oli peliä takana. Helanteen maalin oikeaan alakulmaan sujahti tarkka maanuoliainen Helanteesta katsottuna vasemmalta boksiin ajaneen Kassin toimittamana.

Peli jatkui kuuteen lisäminuuttiin saakka. Kahteen viimeiseen minuuttiin NJS sai vielä esitellä maalinpuolustustaitojaan. Keskityspallo viimeistä edellisellä minuutilla tippui hyökkääjälle lähelle maalia, mutta tätä saatiin häirittyä juuri sen verran, että ohjaus suuntautui maalin yli. Viimeisellä minuutilla näytti jo, että pallo painuu Helanteen yli takakulmaan, mutta kurkotus ja käsiosuma palloon pudotti kuulan puolustajille purettavaksi.

Taisteluvoitto tiesi NJS:n nousua sarjataulukossa jo kuudennelle sijalle. Kolmen pelin voittoputkessa NJS matkaa seuraavaksi Haukiputaalle, missä vastaan asettuu lauantaina 10.7. paikallinen HauPa.

(1-1)
32'MaaliLeskelä Ella
46'MaaliKass Amanda
75'MaaliManninen Emmi
86'MaaliManninen Emmi