HUOM!!! ----------- OHJE VIELÄ KESKEN --------------
Lumenluonti hallin ympäriltä
Hallin omistaa NJS ja siten sen jäsenet, lumenluonti tehdään talkootöinä, hallin huoltohenkilöstö tekee työnsä vapaaehtoisina hekin, ja ilman palkkaa.
Kevyen lumisateen aikana hallin lämmityksen pitäisi riittää sulattamaan sataneen lumen, jolloin lumenluontia harvoin tarvitsee lähteä tekemään. Kovissa paukkupakkasissa sulamista ei välttämättä pääse tapahtumaan. Lumisateen pitkittyessä ja varsinkin sankkojen lumisateiden aikana hallin lumikuormaa tulee kuitenkin seurata aktiivisesti. Halli kestää suurenkin tasaisen ja raskaan lumikuorman hyvin, säilyttäen samalla muotonsa. Suuremmat pistemäiset lumikertymät hallin katolla tai seinämillä voivat aiheuttaa hallin profiiliin muutoksia, näistä on hyvä välittää tieto seuralle sekä hallin huoltoväelle.
Jos hallin ulkoseinämillä ei entuudestaan ole lainkaan lunta tai sitä on hyvin vähän, suurikin lumimäärä voi hallin katolta tulla turvallisesti alas ja halli on turvallinen käyttää.
Suurempia ongelmia voi syntyä, jos aivan seinän vieressä on entuudestaan suuri määrä, mahdollisesti jopa jäätynyttä lunta. Tällöin katolta putoava lumimassa saattaa pudota vanhan lumivallin ja hallin väliin, jolloin uusi lumimassa painaa hallin seinämää sisäänpäin. Riippuen lumimäärästä ja putoamisvauhdista, hallin seinämä voi painautua hallin sisällä olevia lamppuja vasten ja pahimmillaan heilauttaa hallia voimakkaasti. Tällaiseen tilanteeseen liittyy aina hallin repeämisvaara ja tämä vuoksi lumenluonti hallin ulkoseiniltä on turvallisuuden vuoksi ensiarvoisen tärkeää. Repeämän sattuessa hallista tulee poistua välittömästi mutta rauhallisesti, paikalla olevat vanhemmat ja valmentajat huolehtivat, että kaikki pääsevät poistumaan hallista turvallisesti. Repeämän sattuessa halli ei tule välittömästi alas, vaan poistumiseen on suhteellisen hyvin aikaa.
Paras tapa välttää ongelmat ja edellämainitut riskitilanteet on huolehtia riittävästä lumenluonnista hallin ympärillä. Tuoreeltaan lumi on myös helpompi poistaa, jäätynyt lumipenkka tarvitsee usein jo järeämpiä työkaluja. Palopuheista ja romahtamisvaroituksista huolimatta halli on turvallinen paikka harjoitella ja harrastaa. Pidetään siitä yhdessä huolta.
NJS-Hallin erityispiirteenä on, että lumi kertyy pääasiassa juuri kerrostalojen ja hallin väliselle seinämälle. Lumituisku jää pyörimään kerrostalojen ja hallin väliin kinostaen lumen samalla hallia vasten. Toinen puoli hallista on usein lumettomampi. koska hallin lämmityspuhaltimet ovat yleisurheilukentän puolella, ja siellä sulatus toimii tehokkaammin.
Turvallisuus
- Lumitöissä tulee ensisijaisesti aina huolehtia omasta turvallisuudesta.
- HUOM! Alaikäiset ovat lumitöissä vanhempiensa vastuulla
- Lumenluojan tulee olle varuillaan mm. katolta putoavasta lumimassasta ja erittäin teräväreunaisesta jäästää, jota hallin lämmitys usein katolla muodostaa.
- Kuuntele aktiivisesti, mitä ääniä hallin katolta kuuluu ja hyppää tarvittaessa kauemmas putoavasta lumi/jääkuormasta.
- On hyvä huomioida, että juuri tästä syystä ei ole suotavaa että lumenluontia tekisi esim. kuulokkeet korvilla, vaikka houkutus saattaisi kova ollakin.
Työvälineet (hallilla joitakin, omia saa omalla vastuulla tuoda)
- Lumilapioita, kumikolia ja lumentyöntimiä voi suheellisen huoletta käyttää hallin kankaan vieressä
- Pistolapioden, jääpiikin ja rautakangen kanssa on syytä työskennellä huolella ja mahdollisuuksien mukaan välttää aivan kankaan vieressä työskentelyä
- Lumilinkoja tai muita moottorikäyttöisiä lumenluontikoneita ei suositella käytettäväksi, mutta jos niitä kuitenkin käytetään, niin niiden osalta tulee huolehtia että koneilla ei ajeta liian läheltä hallia, sillä kone voi äkkiä tehdä kankaalle suurtakin vahinkoa.
Priorisointi lumitöissä
- Suurimmalla prioriteetilla ovat AINA KAIKKI KOLME HÄTÄULOSKÄYNTIÄ. Ovien edestä tulee lapioda lumi pois, jotta hätäoven on mahdollista avautua. Hätäovet avautuvat ulospäin ja lumet tulee poistaa ovelta niin, että ovet pääsevät avautumaan. Kannattaa huomioida miltä puolelta ovi aukea ja kummalla puolella on sarana.
- Toiseksi, lumityöt tehdään ensin siltä kohdin seinämää, jossa lumi painaa eniten hallia vasten, tämä siis useinmiten kerrostalojen puoleisella seinämällä.
- Kolmas tärkeä kohde on puhaltimien ja hallin välinen tila yleisurheilukentän puolella. Tästä tulee lumet luoda, jotta katolta mahdollisesti puhaltimien ja hallin väliin putoava lumimassa ei pääse repäisemään puhaltimia irti kiinnityksistään.
- Näiden jälkeen tyhjätään loput seinämät sopivassa järjestyksessä ja talkootyövoiman saatavuuden mukaan.
- kerrostalojen puoleinen seinämä usein se ongelmallisin
- kerrostalojen/tekiksen puoleinen takakulma on altis kovalle lumikuormalle, lumikuorma tulee huonosti alas.
- päätyjen kanssa harvoin ongelmia, putoavat lumimäärät näissä pienempiä, mutta niiltäkin lumi tulee silti luoda.
Lyhyt työohje
- Lumet luodaan hallin ympäriltä hallin alasaumaan asti, n. 30 cm maanpinnasta.
- Loppu lumi jätetää, sen on tarkoitus tiivistää alareuna ilmavuodoilta.
- Lisäksi lumi tulee luoda vähintään 2 m etäisyydeltä hallin seinämästä.